7 tips & trics

Mindfulness in de opvoeding houdt, voor mij, in dat ik zonder oordeel, aanwezig ben in de momenten met mijn kinderen. Lukt dit elk moment? Nee, hoor! Lang niet altijd. Dus voor mijzelf, en voor wie dit wil lezen, hieronder 7 reminders voor een vleugje mindfulness in de opvoeding:

  • Wees volledig aanwezig: Het gaat niet om de kwantiteit, maar kwaliteit. Wanneer je tijd doorbrengt met je kind, probeer dan volledig aanwezig en betrokken te zijn. Zonder afleidingen zoals telefoon, negatieve gedachten of huishoudelijke taken.
  • Begin bij jezelf: Mindful ouderschap begint met zelfbewustzijn. Houd rekening met je eigen emoties en reacties. Herken wanneer je je gestrest, overweldigd of gefrustreerd voelt en neem even de tijd om jezelf te kalmeren voordat je op je kindje reageert.
    Wees daarnaast niet te streng voor jezelf als je wél een keer, primair in je emotie, reageert op je kindje. Gebruik daarna een moment voor zelfreflectie en leg aan je kindje uit, waarom je op een bepaalde manier reageerde. Wat prikkelde je? Leg de verantwoording bij jezelf en trek er zodoende samen lering uit. Bijvoorbeeld; “Ik ben eigenlijk moe/hongerig/teveel met werk bezig, waardoor ik minder geduld heb. Daarom ben ik sneller boos geworden. Het spijt me dat ik zo boos heb gereageerd.” Jij bent immers ook maar een mens.
  • Luister actief: Luister naar de signalen, emoties en behoeften van je kind zonder Luister door niet met je gedachten bij een volgende vraag of opmerking te zijn. Dit klinkt heel passief, maar door je niet druk te maken over ‘het op gang houden’ van het gesprek, creëer je ruimte voor je kind om te spreken vanuit zichzelf. Een simpele “uhu” , “ok” of “ah” terwijl jullie oogcontact hebben, zijn voldoende om te laten blijken dat je luistert.
  • Wees geduldig en medelevend: pff… ouderschap (het leven an sich) kan een grote uitdaging zijn. En het is OK om je gefrustreerd, boos of ellendig te voelen. Net zoals het OK is om je blij, vrolijk of uitbundig te voelen. Elke emotie hoort er te zijn. Dus óók de emoties van je kind. Onderdruk deze niet, maar wees geduldig. Vind je een bepaalde emotie geen fijn gevoel? Voel dan die emotie*, haal diep adem. Accepteer dat het er is.
  • Stel realistische verwachtingen: Kleine stapjes en stel niet te hoge verwachtingen aan jezelf of je kindje. Begrijp dat ouderschap een leerproces is voor jullie beiden. Het is oké om fouten te maken, en het is oké als dingen niet altijd gaan zoals gepland. Geef ruimte aan groei en verbetering.
  • Dagelijkse mindfulness: Voeg een vleugje mindfulness toe aan je de dagelijkse bezigheden. Je kan bijvoorbeeld samen met je kindje ademhalingsoefeningen doen, (voor)lezen, meditatie of yoga doen. Deze activiteiten kunnen jullie beiden helpen emotioneel bewustzijn te ontwikkelen en stress te verlagen. Je doet deze oefeningen volledig in het hier-en-nu. Zonder afleiding en beoordeling.
  • Focus op het positieve: In plaats van alleen te focussen op discipline en straf, benadruk je juist positieve bekrachtiging voor goed gedrag. Prijs en erken de inspanningen en prestaties van je kindje. Positieve bekrachtiging helpt bij het opbouwen van een sterkere band tussen jullie, draagt bij aan zelfvertrouwen en bevordert een positievere omgeving thuis.

Onthoud dat mindfulness en ouderschap, een voortdurende reis is, en het is OK om momenten te hebben waarop je je minder mindful voelt. De sleutel is om zelfcompassie te oefenen en weer op het goede spoor te komen als je voelt dat je van deze principes bent afgedwaald. Door deze tips in uw opvoedingsstijl op te nemen, kunt u een meer verbonden en koesterende relatie met uw kind creëren.

*Niks is goed of fout. Een emotie is eigenlijk niet positief of negatief. Het is er gewoon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *